Sagaidīšana un pavadīšana

28.01.2017.

Ja kāds no mūsējiem iziet laukā (kaut vai līdz veikalam), mājās palikušie vienmēr pieklauvē pie loga un ar roku pamāj atvadas. Tieši tāpat pie loga, ja zināms, cikos pārradīsies, mājinieks tiek sagaidīts. Šo tradīciju ieviesu, jo bērnībā, kad gāju uz skolu un nācu no skolas mājās, man ļoti gribējās, lai kāds pieaugušais mani pavada un sagaida. Diemžēl vecāki vienmēr tajā laikā bija darbā.


Vairāku gadu garumā esmu iekārtojusi 10 biezas rūtiņu klades, kurās sistemātiski veicu pierakstus par bērnu ikdienu. Tādā veidā vēlējos atmiņā paturēt to laiku, ko veltīju saviem bērniem. Vēl es ceru, ka kādreiz, kad mani bērni paši būs jau vecāki, viņi ar interesi palasīs par savām bērnības gaitām.

 

Kladē “TĀ ES AUGU” aprakstīju bērna ikdienu no dzimšanas līdz 3 gadiem.

Ieteicamās klades sadaļas:

Dati par bērnu. Datums un laiks, kad bērns dzimis. Auguma un svara pieaugums (skaitliski un grafiski), ko atzīmē katru mēnesi.

Barošana un piebarošana. Var sastādīt barošanas grafiku. Ja katrā barošanas reizē izmanto tikai vienu krūti, vēlams uzrādīt, ar kuru krūti konkrētajā laikā tiek barots. No 5. mēneša izveido grafiku, kurā ēšanas reizē bērnam bez piena tiek dots arī ēdiens. Kāds un cik daudz? Kurš ēdiens garšo, kuru ēd nelabprāt. Kurš izraisa alerģiju.

Jautājumi ārstam. Katru dienu, it sevišķi pirmajos mēnešos, rodas daudzi jautājumi bērna ārstam. Lai līdz vizītei tie neaizmirstos, pieraksta.

Ārsta vizīte. Ārsta un laboratorijas darba laiks. Kontakttālrunis. Datumi, kad apmeklēts ārsts. Vizītes rezultāti. Iešpricētās vakcīnas.

Vitamīni. Vitamīni, kādus lieto māmiņa un kādus lieto bērns. Datumi, kad sākts lietot.

Masāžas un vingrošanas nodarbības. Darba laiks un kontakttālrunis. Datumi, kad apmeklētas nodarbības. Rezultāti vai sasniegumi.

Apģērbs. Kādi un cik apģērbi izmantoti noteiktā vecumā.

Autiņbiksītes. Kādas firmas un cik lielas autiņbiksītes izmantotas noteiktā vecumā. Cik autiņbiksīšu vienā iepakojumā un kāda cena.

Māmiņvaloda un bērna valoda. Mammas pieņemtie lietu un darbību nosaukumi. Bērna pirmās skaņas, zilbes, vārdiņi.

Zobu augšana. Datumi, kad māmiņa pamanījusi piena zobiņus. Secība, kādā tie aug.

Bērna panākumi. Ik mēnesi uzskaita, ko bērns iemācījies darīt, kādi ir sasniegumi.

Dienasgrāmata. Ikdienas apraksts.

 

Kladē “VESELĪBA UN SLIMĪBAS” veicu pierakstus par ārsta vizītēm; ielīmēju dažādu analīžu rezultātus; aprakstīju slimību simptomus, slimošanas gaitu un slimošanas laikā izmantotās zāles. Kladi aizpildīju no dzimšanas līdz pat pusaudžu vecumam.

Kladē “TĀ ES JOKOJOS” pierakstīju bērnu jociņus un interesantos atgadījumus. Vēlāk šo materiālu ievietoju mājas lapas sadaļā “E-grāmatas. Bērnu jociņi”. Meitas joki beidzās apmēram 5 gadu vecumā, bet dēls interesantus pigorus izstrādāja vēl 12 gadu vecumā.


Fotografēšana

12.04.2015.

Fotografēšana ir mans hobijs jau no skolas laikiem. Pēc 9-tās klases par visu vasarā nopelnīto naudu nopirku nevis jaunu apģērbu, bet fotoaparātu “Zenit”. Fotografēt patīk arī maniem bērniem. Kad viņiem vēl nebija mobilais telefons ar fotokameru, biju iegādājusies digitālo fotoaparātu “Canon”, kuru bērni ņēma līdzi ekskursijās. Dēls savu pirmo ekskursiju fotografēja piecu gadu vecumā.

Pēc Rīgas Kino muzeja apmeklējuma, kur bērni piedalījās animācijas filmiņas “Sarkangalvīte” veidošanā, meita mājās fotografēja, lika kadrus vienu aiz otra un izveidoja savas leļļu animācijas īsfilmiņas. Piemēram, filmiņa “Kaķīšu rīts” veidota no 113 fotogrāfijām. Toreiz meita bija apmēram 12 gadus veca.

 


Muzicēšana

11.04.2015.

Trijiem mūsu ģimenē ir muzikālā izglītība, tāpēc svētkos kopā pamuzicējam. Mūsu mājās ir 3 dažāda izmēra vijoles, ģitāra, 2 flautas, pikalo flauta, klavieres un bungu trenažieris. Pēdējos gados mūsmājās ir parādījušies daži savdabīgi ne mūzikas, bet drīzāk skaņu instrumenti.

 

1. Stabule ar govs raga galu. Pēc skaņas atgādina pīles pēkšķēšanu. Pirkta Pāvila Stulgas lietuviešu tautas mūzikas instrumentu muzejā Kauņā.


Mājas lapā ievietoti oriģināli autores darbi, nevis kopijas vai tulkojumi no citām tīmekļa vietnēm. Rakstus, zīmējumus, idejas un fotogrāfijas nedrīkst pārpublicēt bez autores piekrišanas, kā arī nedrīkst izmantot komerciāliem mērķiem.

 

© Sanita Nikitenko



Tumši pelēkās krāsas datumos ievietoti raksti.




pārdomas 

 

Bērni veido interesantāku un pilnvērtīgāku pieaugušo dzīvi.