Mana dienasgrāmata 2019

1. janvāris, otrdiena

01.01.2019.

Vaska laimes

Pusnaktī no vaska lējām laimes. Smarža tik ļoti atgādināja bērnības vasaras laukos, jo vecvectēvs bija bitenieks, un māja vienmēr smaržoja pēc vaska un medus. Izlietajām figūrām skaidrojumus nemeklējām. Pieņēmām, ka gads visiem būs laimīgs.

ķirzaka                                 zilonis                                             koraļļi

              koks ar vientuļu lapu            nervu pinums           zirgs, kas lec laukā no medūzas spīlēm                   


Mediķa sodība

Domās meitai sūtīju veiksmi, jo viņa kārtoja eksāmenu. Zubrījās vairākas dienas un naktis. Pat 1. janvārī pēc salūta noskatīšanās sēdās pie mācību grāmatām. Nākamā mediķa sodība - jau savlaicīgi izčakarēts un pārguris. Pēc tam visi brīnās, - kāpēc viņi tādi neiejūtīgi?


Bez vārdiem

Katru dienu sekoju līdzi notikumiem Krievijas pilsētā Magņitogorska, kur 31. decembra rītā pēc sprādziena pilnībā sagruvusi 10-stāvu mājas viena kāpņutelpa. Oficiālā versija, ka nelaimi izraisījusi gāzes eksplozija, taču neoficiālie avoti (echo.msk.ru) vēsta, ka tas tomēr bijis terorakts. Padomju laika melu un noklusējumu nezāles valdības līmenī vēl līdz šai dienai nav izravētas.

Ar skumjām domāju par tiem bērniem, kas piedzīvoja šo pieaugušo spēlīšu šausmas. Kāda māte stāstīja: “Es pamodos no dārdoņas. Vīrs kliedza. Piegāju pie dīvāna, tas bija salūzis... Daļēji ielūzusi grīda. Caurumā karājās bērns, trīsgadīgs puisītis, ieķēries palagā."

30 stundas pēc sprādziena glābēji no drupām izcēla dzīvu 10 mēnešus vecu puisīti, kas tik ilgi bija izturējis -270C salu. Viņa māte stāstīja: “Visi gulējām vienā istabā. Tas sanāk, ka mēs ar vecāko bērnu izkritām cauri grīdai, bet viņš gultiņā palika viens. Mēs ar vecāko izlīdām no drupām.” Un kā jutās šī sieviete, 30 mokpilnas stundas gaidot ziņu par savu bērniņu – dzīvs vai miris?


Rīts ar policiju

Jau noriebies katru rītu ar bažām skatīties pa logu, vai kāds mudaks savu mašīnu naktī nav nolicis tā, ka nevarēšu izbraukt. Ir mums tipiņi, kas domā tikai par sevi. Dažus rītus jau nācies gaidīt vairākas stundas, kamēr tāds pamostas un izdomā pabraukt malā. Šodien nometu pie malas pieklājību “ko nu strīdēties ar kaimiņiem” un izsaucu pašvaldības policiju. Pēdējā laikā esmu sapratusi, ka pieklājība šādās situācijās tikai kaitē. Te nepieciešams darboties pēc nekaunības principa “kā tu man, tā es tev”.

Viens no policistiem (Napoleona augumā) lepni teica: “Es būtu izbraucis”. Ko? Ar trīs metrus garu mašīnu tu spētu pagriezties 90 grādos divus metrus platā laukumā? Tipiskākais vīrietis, kas 100% pārliecināts par savām spējām, tās nemaz nepārbaudot. Tik pat pārliecinoši viņš varēja pateikt, ka ar manu mašīnu varētu izbraukt cauri atslēgas caurumam.

 

Ziemas futbols

Skatījos pa logu uz trim puišeļiem, kas pa piesnigušo balto pagalmu ar baltu bumbu dzenāja futbolu.

 

Cik pazemojoši!

VISC (Valsts Izglītības satura centrs) izsludinājis iepirkumu par centralizēto eksāmenu vērtētāju pakalpojumiem. Par vienas centralizētā eksāmena daļas vērtēšanu vērtētājiem plānots maksāt no 7 līdz 79 centiem pirms nodokļu nomaksas.

 

Samaksa par VALODU EKSĀMENU labošanu

Papētīju valodu eksāmenu samaksas un nesapratu, kāpēc tās ir tik atšķirīgas. Kāpēc par angļu valodas, krievu valodas un latviešu valodas mazākumtautību skolās eksāmena darbu labošanu maksā mazāk nekā par vācu un franču valodas darbu labošanu?

Centralizētā eksāmena nosaukums

1. daļa

lasīšana

2. daļa

klausīšanās

3. daļa

valodas lietojums

4. daļa

rakstīšana

Angļu valoda

neko nemaksā ?

0,14

0,18

0,79

Franču valoda

0,19

0,19

0,26

0,79

Krievu valoda

0,07

0,07

0,26

0,79

Vācu valoda

0,19

0,19

0,26

0,79

Latviešu valoda mazākumtautību izglītības programmās (9.klase)

0,07

0,07

0,14

0,57

 

Centralizētā eksāmena nosaukums

1. daļa

 

2. daļa

 

3. daļa

 

Latviešu valoda

0,17

0,50

0,63

 

Samaksa par EKSAKTO PRIEKŠMETU EKSĀMENU labošanu 

Centralizētā eksāmena nosaukums

1. daļa

2. daļa

3. daļa

Eksāmena darba apjoms

Bioloģija

neko nemaksā ?

0,39

0,19

19 A4 formāta  lapas ar uzdevumiem

Fizika

neko nemaksā ?

0,39

0,19

15 A4 formāta lapas ar uzdevumiem

Ķīmija

neko nemaksā ?

0,39

0,19

15 A4 formāta lapas ar uzdevumiem

Matemātika

neko nemaksā ?

0,60

0,23

16 A4 formāta lapas ar uzdevumiem

Piemēram, bioloģijas centralizētā eksāmena apjoms ir 19 A4 formāta lapas ar uzdevumiem, un par šī apjomīgā darba izlabošanu skolotājs saņem 0,39+0,19=0,58 eiro, no kuriem vēl tiek atvilkti nodokļi. Vai tiešām uzradīsies kāds, piedodiet - muļķis, kurš būs ar mieru par šādu summu labot eksāmenu darbus? Un jūs vēl jautāsiet, vai tiešām Latvijā skolotāji tiek pazemoti?


Domas par nākotni

Nevēlos savas vecumdienas pavadīt, cauru dienu sēžot pie loga un vērojot citu dzīves. Gribu pati dzīvot.


Saule un sniegs

Lai arī kopš vakardienas sāpēja galva, nevarēju palaist garām tik saulainu dienu. Iedzēru pusi Saridon tabletes un devos uz mežu slēpot. Vai tādā dienā var būt kaut kas vēl labāks kā atpūta mežā? Nekādi Alpi nestāv līdzās Ogres Zilajiem kalniem. Ja nu vienīgi kāds tīko pēc adrenalīna devas, traucoties no galvu reibinoša augstuma.

Ogres Zilie kalni. 


Bezmiega nakts

Pirmā skolas diena pēc ziemas brīvlaika. Gluži kā bērnībā pirms kāda svarīga notikuma, nespēju naktī iemigt. Gaisma traucēja, jo meita visu nakti līdz pulksten 5.30 mācījās un nemitīgi klepoja. Kāds kaimiņš atkal bija novietojis savu mašīnu manējai priekšā. Domās zīlēju – izbraukšu vai neizbraukšu septiņos no rīta? Tā arī visa nakts pagāja murgainā nomodā. Bet skolā galva plīsa pušu.


Mājas lapā ievietoti oriģināli autores darbi, nevis kopijas vai tulkojumi no citām tīmekļa vietnēm. Rakstus, zīmējumus, idejas un fotogrāfijas nedrīkst pārpublicēt bez autores piekrišanas, kā arī nedrīkst izmantot komerciāliem mērķiem.

 

© Sanita Nikitenko



Tumši pelēkās krāsas datumos ievietoti raksti.




pārdomas 

 

Bērni veido interesantāku un pilnvērtīgāku pieaugušo dzīvi.