Mani psiholoģiskie enkuri

Psihologi iesaka emocionāli pacilātu brīdi saglabāt atmiņā (noenkurot), lai tad, kad māc skumjas un depresīva noskaņa, cilvēks spētu atgriezties tajā pašā situācijā un piedzīvot to pašu laimes sajūtu.

Jau vairāk kā desmit gadus viens no patīkamo sajūtu enkuriem ir vieta mežā pie mūsu eglītes. Gandrīz katru reizi, kad mežā braucu ar riteni, nūjoju, slēpoju, pastaigājos vai arī sēņoju, noeju garām šai vietai. Arī šodien kādu mirkli te uzkavējos.

Otrs enkurs ir atmiņu fotogrāfijas no pēdējās ekskursijas uz Madeiras salu. Līdzko ieslēdzu datora ekrānu, gluži kā uzvelkot virtuālās realitātes brilles, nokļūstu Funšalas eksotisko augu parkā, kur, sēžot uz soliņa, cauri ziedošo koku un krūmu zariem, lūkojos tālumā uz kalnu, kas noklāts ar daudzu namu jumtiņiem. Bet līdzās man pie kājām mazas ķirzaciņas savā starpā cīnās par maizes drupatām.

Mājas lapā ievietoti oriģināli autores darbi, nevis kopijas vai tulkojumi no citām tīmekļa vietnēm. Rakstus, zīmējumus, idejas un fotogrāfijas nedrīkst pārpublicēt bez autores piekrišanas, kā arī nedrīkst izmantot komerciāliem mērķiem.

 

© Sanita Nikitenko