Sanita Nikitenko

„Tamborēsim!”

Grāmatu sērija „Rokdarbi vienam vakaram”

Apgāds „Zvaigzne ABC”; 2010. gads;

16 lpp.

 

Apraksts

Grāmatā piedāvāti 24 vienkārši tamborējumi, kas būs pa spēkam pat pamatskolas skolniecei: svētku rotājumi, mīļmantiņas, mobilā telefona maciņi un tērpa rotājumi.

 

Kā tapuši daži grāmatas materiāli

Laikā, kad dēls vēlējās iegādāties kājbumbu (sipu), nolēmu to uztamborēt pati. Mode mainās un šobrīd kājbumba ir jau vēsturē, taču tās dvīņumāsa – ar sintaponu pildīta bumbiņa vēl joprojām iepriecina mazuļus. Ja bumbiņai klāt piešuj dažas detaļas, tā pārvēršas par jauku Lieldienu cālēnu.

Kad meitai mazākajās klasēs nopirkām mobilo telefonu, bija jāizdomā, kā nodrošināt, lai telefons vienmēr būtu līdzās. Notamborēju kaklā pakaramus maciņus, kas vizuāli atgādināja zaķi un lapsu. Pirmo reizi mobilā telefona maciņus publicēju 2007. gada žurnālā „Ievas Māja”. Kad tamborēju maciņus grāmatai, protams, to izmēri nedaudz mainījās, jo tika pielāgoti tā laika telefonu izmēriem. Ir bijušas reizes, kad savas izlolotās telefona maciņu idejas esmu redzējusi rokdarbu gadatirgos. Allaž paejot garām tādam rokdarbu stendam, mēs ar meitu sasmaidāmies, jo saprotam, ka arī citām rokdarbniecēm šī ideja tīri labi iepatikusies.

Biju ieplānojusi no krāsainu oderaudumu joslām uztamborēt grīdsedziņu. Kad darbs jau virzījās uz finišu, pavisam nejauši uztamborēto detaļu pārlocīju uz pusēm. Sapratu, ka pievienojot rokturus un izveidojot aizdari, sanāktu tīri laba soma. Tā no grīdsedziņas tapa eleganta vasaras soma.

Meitai skolā vajadzēja tamborēt paraudziņus – apli, taisnstūri un kvadrātu. Ko pēc tam ar tiem iesākt? Tā man ienāca prātā no apļa izveidot zivi, no taisnstūra – kaķi, bet no kvadrāta – putnu.

Mājas lapā ievietoti oriģināli autores darbi, nevis kopijas vai tulkojumi no citām tīmekļa vietnēm. Rakstus, zīmējumus, idejas un fotogrāfijas nedrīkst pārpublicēt bez autores piekrišanas, kā arī nedrīkst izmantot komerciāliem mērķiem.

 

© Sanita Nikitenko




Aizkulises

Rokdarbu grāmatu sērija „100 radošas idejas” labi pirkās, tāpēc 2010. gadā apgāds „Zvaigzne ABC” piedāvāja izveidot jaunu grāmatu sēriju, kas būtu domāta kā papildus materiāls skolas rokdarbu stundām. Redaktore ieteica katru grāmatu veltīt kādai rokdarbu tehnikai. Viņa piedāvāja 16 lappušu biezajā grāmatā atlasīt materiālus no grāmatu sērijas „100 radošas idejas”. Protams, ka šis variants izdevniecībai būtu izdevīgs, jo netiktu tērēts laiks no jauna fotografējot, maketējot un rediģējot, taču es nevēlējos pievilt lasītājus, jo uzskatīju, ka tādā veidā tiktu dublētas iepriekš izdotās grāmatas. Pirmajā grāmatā „Tamborēsim!” apmēram 50% no visa materiāla ir agrāk publicēti, taču, veidojot nākamās grāmatas, centos piedāvāt arvien vairāk jaunu ideju.

Šīs sērijas rokdarbu grāmatās paredzēju ievietot vienkāršus un ātri pagatavojamus darbiņus. Meistarojot katru rokdarbu, piedomāju, lai to būtu iespējams paveikt viena vakara laikā. Tas mani pamudināja sērijai dot nosaukumu „Rokdarbi vienam vakaram”.

Kaut arī grāmatu izdevniecībā tāda prakse netiek pielietota, ieteicu lietderīgi izmantot grāmatas 2. un 3. vāku. Līdz ar to 16 lappušu vietā teksts un piegrieztnes izkārtoti 18 lappusēs.